Nyheder

Kreditaftaler til forbrugere

Virksomheders reklamer for lån og kreditter, der tilbydes forbrugere, er ofte ulovlige.

Gennem de seneste år er flere og flere virksomheder blevet tiltalt, pålagt bøder eller på anden måde blevet pålagt ansvar for at overtræde reglerne om markedsføring af lån og kreditaftaler til forbrugere.

Krav til reklamen

Som erhvervsdrivende er man forpligtet til at give forbrugeren flere specifikke informationer som led i reklamerne, når de angår tilbud på lån og kreditter. Oplysningspligten og omfanget heraf er beskrevet i Markedsføringslovens § 14A. Det er virksomhedens ansvar at informere forbrugeren på en forståelig og klar måde om kontantprisen, kreditomkostningerne angivet som et beløb og de årlige omkostninger i procent for kreditten.

Via et relevant eksempel skal man informere om:

  • Debitorrenten, fast eller variabel eller begge, sammen med oplysninger om omkostninger, der indgår i forbrugerens samlede omkostninger i forbindelse med kreditten.

  • Det samlede kreditbeløb.

  • De årlige omkostninger i procent (som beregnet efter lov om kreditaftaler).

  • Kreditaftalens løbetid.

  • Ved kredit i form af henstand med betalingen for en specifik vare eller tjenesteydelse, skal oplyses om kontantprisen og størrelsen af en eventuel forudbetaling.

  • Det samlede beløb, som skal betales af forbrugeren, og raternes størrelse.

Eksempel på at lovens krav overholdes:

Se annoncen i stor størrelse

Eksempel på at loven overtrædes:


Ved en søgning på Google dukker følgende op:

Bemærkninger: basisvilkårene er ikke oplyst på det sted, hvor rentesatsen vises første gang i markedsføringen. Desuden vil den markedsførte rente være vildledende, hvis det ikke er den faste debitorrente, der vises.

Vejledning fra forbrugerombudsmanden

For at øge opmærksomheden og kendskabet til lovens krav, har forbrugerombudsmanden for nyligt offentliggjort en vejledning, som virksomheder kan benytte sig af.

Forbrugerombudsmandens vejledningen henvender sig til alle erhvervsdrivende, der reklamerer for lån til forbrugere. Omfattet herunder er eksempelvis virksomheder, som sælger deres produkter finansieret, f.eks. cykel- og bilforhandlere, tandlæger, optikere eller hvidevareforhandlere.

Desuden giver vejledningen en detaljeret gennemgang af de oplysninger, man skal give som kreditaftaleformidler. Den giver også konkrete eksempler på, hvad der er lovligt og ulovligt samt konkrete anvisninger til brug ved virksomhedens markedsføring.

Vejledningen kan findes her 

Hvis din virksomhed reklamerer for eller yder lån til forbrugere, vil DAHL Advokatfirma altid kunne give den juridiske assistance, der er relevant for netop jeres markedsføring. Vi kan også være behjælpelige med at gennemgå den markedsføring, I aktuelt benytter.

Tilmeld dig nyhedsbrevet DAHL Nyt

Modtag vores nyhedsbrev og bliv opdateret på juridiske emner og nye kurser.

Læs betingelser

Vilkår for modtagelse af nyhedsbrev

 

Hvem udsender nyhedsbrevet?

Nyhedsbrevet er en service, der udbydes af Dahl Advokatfirma.

Vores fulde kontaktoplysninger er:

DAHL Advokatpartnerselskab

Lundborgvej 18

8800 Viborg

CVR. nr.: 37 31 00 85

 

Hvilke oplysninger indsamles om mig?

Dahl Advokatfirma indsamler alene din oplyste e-mail adresse – dette er alt vi behøver for at kunne sende dig nyhedsbreve mv.

Vores it-system indsamler i anonymiseret form oplysninger om dit brug af nyhedsbrevet – herunder om vores nyhedsbrev bliver åbnet, hvor lang tid mailen er åben, om der klikkes på links samt hvornår e-mailen slettes igen.

Du skal herudover være opmærksom på, at hvis du klikker på links i nyhedsbrevet til vores hjemmeside, kan vi indsamle yderligere oplysninger om dig, hvis du accepterer at vores hjemmeside bruger cookies.

Hvad bruger vi dine oplysninger til?

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, bruger vi din e-mail adresse til at udsende nyhedsbreve, tilbud og andet markedsføringsmateriale til dig. Vi kan endvidere bruge din e-mail adresse til at udsende orienterende e-mails omkring Dahl Advokatfirma eller vores nyhedsbrev.

Herudover anvender vi ikke din e-mail adresse.

Vores brug sker alene på grundlag af dit samtykke, jf. Databeskyttelsesforordningen art. 6(1)(a).

De oplysninger vi indsamler om din brug af nyhedsbrevet bruger vi til at forbedre vores service, så vi i fremtiden kan blive endnu bedre til at målrette og tilpasse indholdet efter dine interesser.

Oplysninger om din brug af nyhedsbrevet bruger vi herudover til statistiske formål i anonymiseret form.

 

Dine oplysninger behandles fortroligt og sikkert

Vi opbevarer dine oplysninger fortroligt og sikkert. Vi har implementeret de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger mod, at dine oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, samt mod, at de kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med persondatalovgivningen.

Vi bruger en underleverandør til vores drift af IT. Vi har sikret, at vores IT-udbyder er underlagt samme forpligtelse, og at de alene handler på vores instruks.

Vi anvender servicen MailChimp til udsendelse af nyhedsbreve. Mailchimp udbydes af The Rocket Science Group, LLC og er hjemmehørende i Georgia, USA. MailChimp opbevarer og behandler personoplysninger for os som databehandler, og vi har indgået skriftlig databehandlingsaftale for at sikre, at dine personoplysninger alene behandles efter vores instruks, på fortrolig vis, samt at der er truffet de fornødne sikkerhedsforanstaltninger mod at dine oplysninger kompromitteres.

Da MailChimp er baseret i USA accepterer du udtrykkeligt med din tiltræden af disse vilkår, at dine personoplysninger afgivet for at kunne sende dig nyhedsbreve, samt oplysninger vi genererer omkring din brug af vores nyhedsbreve kan eksporteres til og opbevares i USA.

MailChimp er herudover tilknyttet til Kommissionens Privacy Shield ordning. Du kan se mere om tilknytningen her

Hvor ofte udsendes nyhedsbreve?

Vi udsender vores nyhedsbrev, når vi mener vi har noget vigtigt eller nyt at fortælle dig. Nyhedsbrevet udkommer ikke med faste intervaller, og det er derfor forskelligt hvor ofte du kan forvente at modtage nyhedsbreve fra os. Vi bestræber os dog på at begrænse antallet, så vores nyhedsbreve ikke fylder hele din indbakke.

 

Vi videregiver ikke dine oplysninger

Vi videregiver ikke dine oplysninger til andre i kommerciel henseende. Vi videregiver kun oplysninger, hvis vi er forpligtet til det efter loven, eller hvis vi forpligtet til det efter en retskendelse.

 

Du kan altid rette eller ændre dine kontaktoplysninger

Du kan til enhver tid ændre eller rette i dine kontaktoplysninger (din e-mail adresse) ved at enten afmelde dig nyhedsbrevet, og derefter tilmelde dig igen.

Det er beskrevet nedenfor, hvordan du framelder dig vores nyhedsbrev.

 

Du kan altid afmelde dig yderligere henvendelser

Du kan til enhver tid framelde dig nyhedsbrevet. Når du har frameldt dig nyhedsbrevet modtager du ikke yderligere fra os, med mindre du har givet andet samtykke til at vi må henvende os til dig. Vi sender dig dog en bekræftelse på, at vi sletter dig fra modtagerlisten for vores nyhedsbrev, og vi sletter derefter din e-mail adresse i vores modtagerliste af nyhedsbrevet.

Nyhedsbrevet kan afmeldes ved at klikke på ”afmeld nyhedsbrev” linket, som er indeholdt i hver nyhedsbrev du modtager fra os.

 

Hvor længe opbevarer I oplysningerne om mig?

Vi opbevarer og behandler din e-mail adresse lige så længe, som du er tilmeldt vores nyhedsbrev. Hvis du afmelder dig fra nyhedsbrevet, sletter vi din e-mail adresse.

Hvis du framelder dig vores nyhedsbrev, anonymiseres alle statistiske data om din brug af nyhedsbrevet. Anonymiseringen sker på en sådan måde, at det ikke efterfølgende er muligt at de-anonymisere oplysningerne igen.

 

Dine øvrige rettgiheder efter persondatalovgivningen

Efter persondatalovgivningen kan du anmode os om indsigt i hvilke oplysninger vi behandler om dig.

Hvis du er uenig i den måde vi behandler oplysninger om dig på, kan du klage til Datatilsynet

Du modtager nu DAHL Nyt

Forretningsområder du ønsker info om:

  • Intet valgt

Din information

Accepter betingelserne