Nyheder

EU-Kommissionen uddeler store bøder for virksomheders begrænsning af grænseoverskridende salg

Velkendte varemærker og ”brands” er ofte eftertragtede hos forbrugerne og har derfor høj værdi for de virksomheder, som ejer dem. Virksomheder - og i sidste ende forbrugere - får typisk adgang til merchandise-produkter med logoer eller billeder, der f.eks. er beskyttet som varemærke eller design, via licensaftaler. Det kan imidlertid være i strid med konkurrencelovgivningen, hvis en virksomhed begrænser salget mellem geografiske områder i licensaftaler. Det har flere virksomheder gjort, og de får nu store bøder af EU-Kommissionen.

EU-Kommissionens konkurrencemyndighed med Margrethe Vestager i spidsen har siden 2017 undersøgt tre store virksomheders brug og distribution af licenser til en række af deres immaterielle rettigheder. Det har drejet sig om virksomhederne Nike, Sanrio og Universal Studios. EU-Kommissionen har i løbet af 2019 truffet afgørelse i sagerne mod hhv. Nike og Sanrio. Undersøgelsen mod Universal Studios er stadig i gang. 

I begge sager har Nike og Sanrio (som licensgivere) solgt en ikke-eksklusiv licens til en virksomhed (som licenstager) til en eller flere beskyttede immaterielle rettigheder, som er blevet brugt til en række merchandise-produkter, f.eks. kopper, tasker og legetøj. For Nike drejede sagen sig om licens til produkter med ”brands” fra fodboldklubber, herunder FC Barcelona, Manchester United og Juventus. Sagens mod Sanrio omhandlede licens til produkter med bl.a. den kendte animerede kat, Hello Kitty. 

I begge sager havde Nike og Sanrio i en årrække direkte og indirekte opretholdt foranstaltninger, som begrænsede grænseoverskridende (såkaldt ”out-of-territory”) salg for deres licenstagere. Det gjorde de bl.a. ved udtrykkeligt at forbyde et sådant salg, ligesom de tilskyndede licenstagerne til ikke at foretage ”out-of-territory” salg med andre tiltag. I Nike-sagen udpegede Nike konkret ”master”-licenstagere for at sikre opretholdelsen af begrænsningerne igennem hele værdikæden. Herved kunne Nike have kontrol med, at disse ”masters” anvendte slagsrestriktionerne over for deres under-licenstagere. 

Nike fik en bøde på 12,5 mio. EUR for at opretholde overtrædelsen i ca. 13 år, mens Sanrio fik en bøde på 6,2 mio. EUR for at praktisere ulovlighederne i ca. 11 år. I begge tilfælde samarbejdede virksomhederne med EU-Kommissionen efter sagens opstart og opnåede derved en 40 % reduktion af bødestørrelsen.

Som leverandør bør man være påpasselig med at aftale forhold, som lægger begrænsninger på sin købers salg uden for et område, der er forbeholdt køberen. Det kan være i strid med konkurrencelovgivningen - og det gælder både i licensaftaler, men også i andre former for aftaler. I tilfælde hvor en leverandør begrænser salget ud af et område, der er forbeholdt køberen, skelner man normalt mellem ”aktivt” salg, hvor køberen henvender sig til kunder, og ”passivt” salg, hvor kunder selv henvender sig til køberen. Der er forskel på, hvad en leverandør må kræve mht. aktivt og passivt salg. I sidste ende vil vurderingen afhænge af, hvilken position virksomhederne indtager på markedet. Her er det afgørende spørgsmål normalt, om virksomhedernes markedsandel overstiger 30 %. 

Kontakt os

Hvis din virksomhed er i tvivl om konkurrenceretlige forhold, f.eks. hvad der er tilladt efter konkurrencelovgivningen ved indgåelse af licensaftaler, er I altid velkommen til at kontakte DAHL’s specialister. Vores rådgivning omfatter bl.a. forebyggelse af konkurrenceproblemer, så din virksomheds aftaler altid er i overensstemmelse med konkurrencelovgivningen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet DAHL Nyt

Modtag vores nyhedsbrev og bliv opdateret på juridiske emner og nye kurser.

Læs betingelser

Vilkår for modtagelse af nyhedsbrev 

Hvem udsender nyhedsbrevet?

Nyhedsbrevet er en service, der udbydes af DAHL Advokatfirma. Vores fulde kontaktoplysninger er:

DAHL Advokatpartnerselskab
Lundborgvej 18
8800 Viborg
CVR. nr.: 37 31 00 85

Hvilke oplysninger indsamles om mig?

DAHL Advokatfirma indsamler alene din oplyste e-mailadresse og dit navn – dette er alt, vi behøver for at kunne sende dig nyhedsbreve.

Vores it-system indsamler i anonymiseret form oplysninger om dit brug af nyhedsbrevet – herunder om vores nyhedsbrev bliver åbnet, hvor lang tid mailen er åben, om der klikkes på links samt hvornår e-mailen slettes igen.

Du skal herudover være opmærksom på, at hvis du klikker på links i nyhedsbrevet til vores hjemmeside, kan vi indsamle yderligere oplysninger om dig, hvis du accepterer at vores hjemmeside bruger cookies.

Hvad bruger vi dine oplysninger til?

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, bruger vi din e-mailadresse til at udsende nyhedsbreve, tilbud og andet markedsføringsmateriale til dig. Vi kan endvidere bruge din e-mailadresse til at udsende orienterende e-mails omkring DAHL Advokatfirma eller vores nyhedsbrev.

Herudover anvender vi ikke din e-mailadresse og dit navn.

Vores brug sker alene på grundlag af dit samtykke, jf. Databeskyttelsesforordningen art. 6(1)(a).

De oplysninger vi indsamler om din brug af nyhedsbrevet bruger vi til at forbedre vores service, så vi i fremtiden kan blive endnu bedre til at målrette og tilpasse indholdet efter dine interesser.

Oplysninger om din brug af nyhedsbrevet bruger vi herudover til statistiske formål i anonymiseret form.

Dine oplysninger behandles fortroligt og sikkert

Vi opbevarer dine oplysninger fortroligt og sikkert. Vi har implementeret de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger mod, at dine oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, samt mod, at de kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med persondatalovgivningen.

Vi bruger en underleverandør til vores drift af IT. Vi har sikret, at vores IT-udbyder er underlagt samme forpligtelse, og at de alene handler på vores instruks.

Hvor ofte udsendes nyhedsbreve?

Vi udsender vores nyhedsbrev, når vi mener, at vi har noget vigtigt eller nyt at fortælle dig. Nyhedsbrevet udkommer ikke med faste intervaller, og det er derfor forskelligt, hvor ofte du kan forvente at modtage nyhedsbreve fra os. Vi bestræber os dog på at begrænse antallet, så vores nyhedsbreve ikke fylder hele din indbakke.

Vi videregiver ikke dine oplysninger

Vi videregiver ikke dine oplysninger til andre i kommerciel henseende. Vi videregiver kun oplysninger, hvis vi er forpligtet til det efter loven, eller hvis vi forpligtet til det efter en retskendelse.

Du kan altid rette eller ændre dine kontaktoplysninger

Du kan til enhver tid ændre eller rette i dine kontaktoplysninger (din e-mailadresse og navn) ved at afmelde dig nyhedsbrevet, og derefter tilmelde dig igen eller ved at sende en e-mail til tvc@dahllaw.dk

Det er beskrevet nedenfor, hvordan du framelder dig vores nyhedsbrev.

Du kan altid afmelde dig yderligere henvendelser

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og framelde dig nyhedsbrevet. Når du har frameldt dig nyhedsbrevet, modtager du ikke yderligere fra os, medmindre du har givet andet samtykke til, at vi må henvende os til dig. Vi sender dig dog en bekræftelse på, at vi sletter dig fra modtagerlisten for vores nyhedsbrev, og vi sletter derefter din e-mailadresse og dit navn i vores modtagerliste af nyhedsbrevet.

Nyhedsbrevet kan afmeldes ved at klikke på ”afmeld nyhedsbrev” linket, som er indeholdt i hvert nyhedsbrev, du modtager fra os. Du kan også afmelde nyhedsbrevet ved at sende en e-mail til tvc@dahllaw.dk, hvori du oplyser navn og e-mailadresse.   

Hvor længe opbevarer I oplysningerne om mig?

Vi opbevarer og behandler din e-mailadresse og dit navn lige så længe, som du er tilmeldt vores nyhedsbrev. Hvis du afmelder dig fra nyhedsbrevet, sletter vi din e-mailadresse og dit navn.

Hvis du framelder dig vores nyhedsbrev, anonymiseres alle statistiske data om din brug af nyhedsbrevet. Anonymiseringen sker på en sådan måde, at det ikke efterfølgende er muligt at deanonymisere oplysningerne igen.

Dine øvrige rettigheder efter persondatalovgivningen

Efter persondatalovgivningen kan du anmode os om indsigt i, hvilke oplysninger vi behandler om dig.

Hvis du er uenig, i den måde vi behandler oplysninger om dig på, kan du klage til Datatilsynet.

Du modtager nu DAHL Nyt

Forretningsområder du ønsker info om:

  • Intet valgt

Din information

Accepter betingelserne