Nyheder

Datatilsynet har vedtaget standardkontraktsbestemmelser – hvad indebærer det?

Efter en dialog med det Europæiske Databeskyttelsesråd har Datatilsynet revideret sin skabelon for databehandleraftaler. Nu har databehandleraftaler fået karakter af standardkontraktbestemmelser – læs mere om revisionen her.

På baggrund af en udtalelse fra Det Europæiske Databeskyttelsesråd har Datatilsynet revideret sin skabelon til databehandleraftaler, som nu har fået karakter af standardkontraktbestemmelser. Læs videre her, og bliv klogere på, hvad revisionen indebærer.

I februar 2018 offentliggjorde Datatilsynet en skabelon for standarddatabehandleraftaler. Hensigten var at hjælpe organisationer med at opfylde minimumskravene i databeskyttelsesforordningen, og skabelonen var således Datatilsynets forsalg til, hvordan en databehandleraftale kunne udarbejdes. 

Datatilsynet har revideret sin skabelon

Datatilsynet kan i medfør af databeskyttelsesforordningens artikel 28, stk. 8 vedtage en række standardkontraktbestemmelser, som får en særlig juridisk bindende karakter. Det betyder, at Datatilsynet ikke vil efterprøve disse bestemmelser nærmere, f.eks. i forbindelse med et tilsynsbesøg, når standardkontraktbestemmelserne er brugt.

Datatilsynet har, efter en dialog med det Europæiske Databeskyttelsesråd, revideret sin skabelon til databehandleraftaler og vedtaget, at denne nye skabelon fra den 10. december 2019 får karakter af standardkontraktbestemmelser. 

Skal man benytte Datatilsynets nye skabelon for at overholde reglerne?

Der er ikke noget krav om, at man skal benytte disse standardkontraktsbestemmelser for at overholde databeskyttelsesforordningens regler om databehandleraftaler. Man har derfor stadig mulighed for at bruge sine egne skabeloner til databehandleraftaler – forudsat at skabelonen lever op til mindstekravene i databeskyttelsesforordningens artikel 28.

Bruger man sin egen skabelon til databehandleraftaler, kan Datatilsynet vælge at efterprøve, om skabelonen overholder forordningens mindstekrav til databehandleraftaler, f.eks. i forbindelse med et tilsynsbesøg eller en klagesag. En sådan efterprøvelse bliver ikke aktuel, hvis en databehandleraftale er indgået ved brug af de nye standardkontraktbestemmelser. 

Hvad så med de databehandleraftaler, der er indgået ved brug af Datatilsynets oprindelige skabelon?

Datatilsynet vil som udgangspunkt fortsat acceptere databehandleraftaler, der er baseret på tilsynets oprindelige skabelon – for så vidt angår de databehandleraftaler, som er indgået inden den 10. december 2019. Det betyder, at de organisationer, der hidtil har benyttet Datatilsynets oprindelige skabelon, for fremtiden bør benytte sig af den nye skabelon eller af en egen skabelon, som lever op til mindstekravene i artikel 28. 

Hvor finder jeg Datatilsynets nye skabelon?

Datatilsynets nye skabelon til databehandleraftaler kan rekvireres her

Har du brug for vores hjælp?

Har du spørgsmål til, hvad Datatilsynets nye skabelon betyder for dig, eller om det vil være en fordel for dig at bruge Datatilsynets nye skabelon, når du indgår databehandleraftaler, er du altid velkommen til at kontakte en af DAHLs specialister. Vi yder professionel rådgivning på området.

Tilmeld dig nyhedsbrevet DAHL Nyt

Modtag vores nyhedsbrev og bliv opdateret på juridiske emner og nye kurser.

Læs betingelser

Vilkår for modtagelse af nyhedsbrev 

Hvem udsender nyhedsbrevet?

Nyhedsbrevet er en service, der udbydes af DAHL Advokatfirma. Vores fulde kontaktoplysninger er:

DAHL Advokatpartnerselskab
Lundborgvej 18
8800 Viborg
CVR. nr.: 37 31 00 85

Hvilke oplysninger indsamles om mig?

DAHL Advokatfirma indsamler alene din oplyste e-mailadresse og dit navn – dette er alt, vi behøver for at kunne sende dig nyhedsbreve.

Vores it-system indsamler i anonymiseret form oplysninger om dit brug af nyhedsbrevet – herunder om vores nyhedsbrev bliver åbnet, hvor lang tid mailen er åben, om der klikkes på links samt hvornår e-mailen slettes igen.

Du skal herudover være opmærksom på, at hvis du klikker på links i nyhedsbrevet til vores hjemmeside, kan vi indsamle yderligere oplysninger om dig, hvis du accepterer at vores hjemmeside bruger cookies.

Hvad bruger vi dine oplysninger til?

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, bruger vi din e-mailadresse til at udsende nyhedsbreve, tilbud og andet markedsføringsmateriale til dig. Vi kan endvidere bruge din e-mailadresse til at udsende orienterende e-mails omkring DAHL Advokatfirma eller vores nyhedsbrev.

Herudover anvender vi ikke din e-mailadresse og dit navn.

Vores brug sker alene på grundlag af dit samtykke, jf. Databeskyttelsesforordningen art. 6(1)(a).

De oplysninger vi indsamler om din brug af nyhedsbrevet bruger vi til at forbedre vores service, så vi i fremtiden kan blive endnu bedre til at målrette og tilpasse indholdet efter dine interesser.

Oplysninger om din brug af nyhedsbrevet bruger vi herudover til statistiske formål i anonymiseret form.

Dine oplysninger behandles fortroligt og sikkert

Vi opbevarer dine oplysninger fortroligt og sikkert. Vi har implementeret de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger mod, at dine oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, samt mod, at de kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med persondatalovgivningen.

Vi bruger en underleverandør til vores drift af IT. Vi har sikret, at vores IT-udbyder er underlagt samme forpligtelse, og at de alene handler på vores instruks.

Hvor ofte udsendes nyhedsbreve?

Vi udsender vores nyhedsbrev, når vi mener, at vi har noget vigtigt eller nyt at fortælle dig. Nyhedsbrevet udkommer ikke med faste intervaller, og det er derfor forskelligt, hvor ofte du kan forvente at modtage nyhedsbreve fra os. Vi bestræber os dog på at begrænse antallet, så vores nyhedsbreve ikke fylder hele din indbakke.

Vi videregiver ikke dine oplysninger

Vi videregiver ikke dine oplysninger til andre i kommerciel henseende. Vi videregiver kun oplysninger, hvis vi er forpligtet til det efter loven, eller hvis vi forpligtet til det efter en retskendelse.

Du kan altid rette eller ændre dine kontaktoplysninger

Du kan til enhver tid ændre eller rette i dine kontaktoplysninger (din e-mailadresse og navn) ved at afmelde dig nyhedsbrevet, og derefter tilmelde dig igen eller ved at sende en e-mail til tvc@dahllaw.dk

Det er beskrevet nedenfor, hvordan du framelder dig vores nyhedsbrev.

Du kan altid afmelde dig yderligere henvendelser

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og framelde dig nyhedsbrevet. Når du har frameldt dig nyhedsbrevet, modtager du ikke yderligere fra os, medmindre du har givet andet samtykke til, at vi må henvende os til dig. Vi sender dig dog en bekræftelse på, at vi sletter dig fra modtagerlisten for vores nyhedsbrev, og vi sletter derefter din e-mailadresse og dit navn i vores modtagerliste af nyhedsbrevet.

Nyhedsbrevet kan afmeldes ved at klikke på ”afmeld nyhedsbrev” linket, som er indeholdt i hvert nyhedsbrev, du modtager fra os. Du kan også afmelde nyhedsbrevet ved at sende en e-mail til tvc@dahllaw.dk, hvori du oplyser navn og e-mailadresse.   

Hvor længe opbevarer I oplysningerne om mig?

Vi opbevarer og behandler din e-mailadresse og dit navn lige så længe, som du er tilmeldt vores nyhedsbrev. Hvis du afmelder dig fra nyhedsbrevet, sletter vi din e-mailadresse og dit navn.

Hvis du framelder dig vores nyhedsbrev, anonymiseres alle statistiske data om din brug af nyhedsbrevet. Anonymiseringen sker på en sådan måde, at det ikke efterfølgende er muligt at deanonymisere oplysningerne igen.

Dine øvrige rettigheder efter persondatalovgivningen

Efter persondatalovgivningen kan du anmode os om indsigt i, hvilke oplysninger vi behandler om dig.

Hvis du er uenig, i den måde vi behandler oplysninger om dig på, kan du klage til Datatilsynet.

Du modtager nu DAHL Nyt

Forretningsområder du ønsker info om:

  • Intet valgt

Din information

Accepter betingelserne