Nyheder

Skattemæssige problemstillinger ved regeringens beslutning om udfasning af minkerhvervet

På nuværende tidspunkt er hverken størrelsen eller retningslinjerne for udmålingen af den fremtidige kompensation/erstatning relateret til udfasningen af minkerhvervet fastlagt. I denne klumme sætter vi fokus på de umiddelbare skattemæssige problemstillinger som tvangsaflivningen af minkene giver anledning til.

Regeringen har besluttet at alle danske mink skal slås ned, i et forsøg på at begrænse smittespredningen af Covid-19. Herudover forventes det, at der indgås en politisk aftale om kompensation/erstatning til de berørte minkejere.

Der er på nuværende tidspunkt fremsat et lovforslag om aflivning af og forbud mod at holde mink. Lovforslaget er fremsat som L77 og indeholder et tidsbegrænset, men generelt forbud mod minkhold og en pligt til aflivning af eksisterende minkbesætningen. Lovforslaget tager ikke stilling til kompensation/erstatningen til de berørte minkejere.

Idet hverken størrelsen eller retningslinjerne for udmålingen af den fremtidige kompensation/erstatning endnu kendes, gennemgås i denne klumme de umiddelbare skattemæssige problemstillinger som tvangsaflivningen af minkene giver anledning til.

Driftstabsbeskatning og periodisering

Det må forventes, at minkavlerne modtager en erstatning for de mink som aflives. Denne erstatning kan overordnet set foreligge i to varianter, dels som erstatning for de mink der aflives, dels som erstatning for fremtidige driftstab.

For det første får en minkavleren en erstatning for hver mink som aflives. Det gælder dog ikke, hvis ejeren pelser minken, det fremgår af det fremsatte lovforslag, § 7, stk. 1.

En modtaget erstatning vil generelt skulle beskattes på samme vis som det aktiv der erstattes. En erstatning for aflivede mink vil derfor skulle indtægtsføres i virksomheden og dermed være skattepligtig, som om minkene var afstået på normal vis. Det samme gælder, hvis en minkavler modtager driftstabserstatning for manglende omsætning. Det er i denne forbindelse uden betydning, om erstatningen udbetales som ekspropriationserstatning eller på andet grundlag.

Den anden mulighed for erstatning er, at der udbetales erstatning for det fremadrettede driftstab. En sådan erstatning vil også være skattepligtig. I denne forbindelse opstår der desuden et spørgsmål om periodiseringen af erstatningen – i hvilket indkomstår skal erstatningen medregnes.

Som udgangspunkt vil en erstatning være skattepligtig, når der opnås endelig ret til denne og når størrelsen af den kan endeligt opgøres. Hvis der opgøres en engangserstatning for det fremadrettede driftstab vil erstatningen være skatteforpligtig i modtagelsesåret, uanset om erstatningen udbetales i modtagelsesåret eller over en årrække.

Ekspropriation og bekskatning af ekspropriationserstatningen

Det er i forbindelse med regeringens beslutning om at aflive alle danske mink blevet fremhævet, at der formentlig vil ske ekspropriation. Det indebærer først og fremmest, at de særlige regler ved ekspropriation og beregningen af erstatning for ekspropriationen finder anvendelse.

Hvordan ekspropriationen gennemføres og hvorledes ekspropriationserstatningen er besvaret andet sted. For så vidt angår det skattemæssige aspekt, vil det imidlertid have stor betydning for den enkelte minkavler, hvorledes en eventuel ekspropriationserstatning bliver fordelt.

Overordnet kan ekspropriationserstatningen fordeles på driftsmidlerne, bygningerne og jorden. Som det vil fremgå af det følgende, er det alene afståelsen af bygninger og jord som kan afstås skattefrit når der er tale om ekspropriation. Skattefriheden på bygningerne er dog kun delvis, idet eventuelle genvundne afskrivninger ikke er skattefrie.

Der er som udgangspunkt hjemmel til at afståelsen af driftsmidler kan ske skattefrit, idet der dog skal ske beskatning, hvis der er tale om genvundne afskrivninger, altså hvis afståelsesbeløbet overstiger driftsmiddelsaldoen.

Det afgørende ved en ekspropriation kan derfor være fordelingen af ekspropriationserstatningen mellem bygninger, grunden og driftsmidler mv.

Eksprorpiation af driftsmidler

Når minkproduktionen nedlægges, vil der være en lang række driftsmidler på minkfarmen som ikke længere kan anvendes, og derfor må forventes eksproprieret. Det kan f.eks. være minkbure, foderinstallationer, pelsningsmaskiner, visse siloer mv.

Hvis minkavleren afstår driftsmidler, er der ikke hjemmel til at undtage en eventuel skattepligtig gevinst herved, fra beskatning. Ved afståelsen, også i tilfælde af ekspropriation, kan der være tale om beskatning af genvundne afskrivninger. Det gælder i de tilfælde, hvor der opnås en større erstatning for driftsmidlerne end aktiverne skattemæssigt er nedskrevet til.

Beskatningen ved afståelsen af driftsmidlerne vil derfor være den samme for minkavleren, uanset om afståelsen sker som et led i en ekspropriation eller ved almindelig aftalebaseret afståelse.

Hvis en minkfarm eksproprieres, vil genvundne afskrivninger på driftsmidlerne derfor ikke være omfattet af den skattefrie afståelse. Det betyder, at den del af ekspropriationserstatningen som fordeles til driftsmidlerne, kan være skattepligtig i form af genvundne afskrivninger.

Ekspropriation af bygninger

De fleste minkfarme har foruden driftsmidler, driftsbygninger af større eller mindre omfang. Der kan fx være tale om længere halvtagskonstruktioner som skaber læ for dyrene, eller haller, hvori minkene er placeret i bure. Endeligt vil flere større minkfarme ofte have opført fodersiloer, haller til pelsning og opbevaring af pels og gylletanke.

Ved en nedlæggelse af minkproduktionen vil bygningsfaciliteterne næppe heller kunne anvendes, og må derfor forventes eksproprieret.

Ved en ekspropriation vil en eventuel ejendomsavance ved afståelsen af bygningerne være omfattet af Ejendomsavancebeskatningslovens § 11. Dermed vil en skattepligtig avance på bygningerne være skattefri. Dette gælder dog ikke for en avance som måtte være genanbragt i ejendommen.

Det er en forudsætning for skattefriheden at afståelsen sker som ekspropriation, idet det i visse tilfælde er muligt at opnå de samme skattemæssige fordele ved en frivillig afståelse som ved en ekspropriation. I tilfælde, hvor der ikke gennemføres en ekspropriation, vil en eventuel skattepligtig avance ikke skulle beskattes, hvis der gemmeføres en overdragelse til en erhverver, der efter formålet med erhvervelsen opfylder betingelserne for at ekspropriere ejendommen. Det betyder at erhververen skal have ekspropriationsevne og ekspropriationsvilje.

Det er alene en eventuel skattepligtig ejendomsavance omfattet af Ejendomsavancebeskatningsloven som vil være skattefri som følge af ekspropriationen. En avance som opnås ved ekspropriationen som følge af genvundne afskrivninger vil derimod ikke være skattefri, på samme måde som hvis der er tale om genvundne afskrivninger ved afståelse af driftsmidler. Det betyder, at driftsbygninger hvorpå der er afskrevet, reelt ikke er skattefrie ved afståelsen, uanset om afståelsen sker som ekspropriation, fordi der sker beskatning af genvundne afskrivninger. Er der derimod en ejendomsavance på ejendommen, fordi afståelsessummen overstiger den oprindelige anskaffelsessum, vil denne avance være skattefri.

Ekspropriation af jord

I en række situationer kan det formentlig også komme på tale, at der vil ske ekspropriation af en eventuel landbrugsjord tilhørende minkfarmen. Det afgørende for i hvilket omfang der vil ske ekspropriation af jord vil formentlig være, hvorvidt minkfarmen er det væsentlige element på ejendommen.

Er der tale om en større landbrugsejendom, hvor minkfarmen arealmæssigt udgør en mindre del, vil det næppe komme på tale at ekspropriere alt eller dele af ejendommens jorden. Omvendt kan det være aktuelt at ekspropriere jorden i de tilfælde hvor minkfarmen ikke har anden jord end det, hvorpå minkfarmen er placeret og derfor ikke kan fungere som sædvanlig landbrugsejendom. I et sådant tilfælde kan jorden reelt være ubrugelig når minkfarmen nedlægges.

Hvis der gennemføres ekspropriation af jorden, vil en eventuel avance ved afståelsen af jorden også være omfattet af Ejendomsavancebeskatningslovens § 11, og dermed vil en ellers skattepligtig avance på jorden være skattefri. Det gælder dog ikke for en avance som måtte være genanbragt i ejendommen.

Idet der ikke afskrives på jorden, vil der ikke her være tale om genvundne afskrivninger, og hele den del af avancen som konstateres ved ekspropriationen, vil derfor være skattefri. Det medfører at ekspropriationserstatningen med fordel kan henføres afståelsen af jorden.

Det er en forudsætning for skattefriheden at afståelsen sker som ekspropriation, idet det i visse tilfælde er muligt at opnå de samme skattemæssige fordele ved en frivillig afståelse som ved en ekspropriation. I tilfælde, hvor der ikke gennemføres en ekspropriation, vil en eventuel skattepligtig avance ikke skulle beskattes, hvis der gemmeføres en overdragelse til en erhverver, der efter formålet med erhvervelsen opfylder betingelserne for at ekspropriere ejendommen. Det betyder at erhververen skal have ekspropriationsevne og ekspropriationsvilje.

Fordeling af ekspropriationerstatningen

Hvis der gennemføres en ekspropriation, fastsættes der også en ekspropriationserstatning. Det er bestemt ikke uvæsentligt for den skattemæssige behandling af ekspropriationserstatningen, om en sådan ekspropriationserstatning henføres til driftsmidler, driftsbygninger eller jorden.

Som det fremgår af gennemgangen af den skattemæssige behandling af ekspropriationserstatninger for mink, driftsmidler, driftsbygninger og jord, er den skattemæssige behandling forskellig, afhængig af hvad erstatningen vedrører.

Henføres erstatningen til afståelsen af mink eller driftsmidler vil afståelsen ikke være skattefri, selvom der er tale om ekspropriation. Det samme gør sig delvist gældende for driftsbygningerne, idet der her sker beskatning af genvundne afskrivninger, så kun en ejendomsavance på bygningerne vil være skattefri ved ekspropriation. Der vil derfor kun kunne opnås en skattefri avance ved ekspropriationen for den del af erstatningen som henføres til afståelsen af jorden.

Henset til at de fleste driftsmidler og driftsbygninger formentlig vil være helt afskrevet, medmindre de er opført eller indkøbt inden for de seneste år, vil hele eller størstedelen af ekspropriationserstatningen skulle henføres til afståelsen af jorden, for at ekspropriationen reelt vil være skattefri.

Når der samtidig er tale om at fordelingen af ekspropriationserstatningen kun har betydning for den ene part – minkavleren, er det ikke givet at en aftalt fordeling ved udbetalingen af erstatningen vil blive lagt til grund af skattemyndighederne. Under alle omstændigheder er det vigtigt at have fokus på denne fordelingsproblematik, ved taksationskommissionens fastsættelse af ekspropriationserstatningen.

Ophør af virksomhedskatteordningen

Mange minkavlere har hidtil anvendt virksomhedsskatteordningen. Det er en betingelse for at kunne anvende virksomskatteordningen at man er selvstændigt erhvervsdrivende.

Når minkavlerne afvikler deres besætning og dermed i realiteten også deres virksomhed, vil de som udgangspunkt ikke længere kunne anses for at være selvstændigt erhvervsdrivende, og dermed kunne anvende virksomhedsskatteordningen.

Når man ikke længere kan anvende virksomhedsskatteordningen, hæves det opsparede overskud i virksomhedsskatteordningen, hvilket som udgangspunkt vil medføre skattebetaling.

Selvom man afvikler sin eksisterende virksomhed, er det muligt at fortsætte i virksomhedsskatteordningen, hvis man opstarter ny virksomhed inden udløbet af indkomståret efter, at minkfarms-virksomheden blev afviklet. Det betyder, at hvis man afvikler sin virksomhed i 2020, vil man være nødsaget til at opstarte anden erhvervsmæssig virksomhed senest i 2021, hvis man fortsat ønsker at kunne anvende virksomhedsskatteordningen, og dermed undgå at det opsparede overskud beskattes. 

Risiko for forhøjelse af gaveafgift ved tidligere generationsskifte

En række minkavlere har formentlig generationsskiftet deres minkfarm inden for de sidste par år og eventuelt anvendt de lave gave- og arveafgiftsregler, som kunne anvendes indtil udgangen af 2019.

Disse regler medførte, at en erhvervsvirksomhed i form af fx en minkfarm, kunne overdrages som arv eller gave til næste generation ved en lavere gave- eller arveafgift på ned til 6 % (mod normalt 15 %), forudsat at en række betingelser var opfyldte, herunder at modtagernes ejerskab til den overdragne virksomhed blev oprethold i 3 år efter overdragelsen. Hvis dette ejerskab ikke opretholdes, skal modtageren betale en forholdsmæssig forhøjelse af gave- eller arveafgiften. 

Det følger af forarbejderne til den hidtidige bestemmelse om den lave gaveafgift, som til og med 31. december 2019 fremgik af Boafgiftslovens § 23b, at der bl.a. var tale om en afståelse af virksomhed hvis denne eller hovedparten af aktiverne blev solgt, eller der blev foretaget dispositioner som eliminerede den almindelige risiko ved drift af virksomheden. Det kan diskuteres, om afviklingen af minkfarme, når dette sker med baggrund i et (forventeligt) lovkrav og på hvad der forventes at være ekspropriationsvilkår, vil være en afståelse som medfører en forhøjelse af gaveafgiften.

Lovbemærkningerne tager ikke stilling til denne situation, men beskriver i stedet en situation hvor afståelsen sker som følge af en reel kreditorforfølgelse. I en sådan situation hvor virksomheden afstås som led i en tvangsauktion, konkurs eller lignende, vil dette ikke medføre en forhøjelse af gaveafgiften.

Der må formentlig kunne nås samme konklusion ved en lovhjemlet afvikling af minkfarmene, således at denne afståelse, uanset om der også sker ekspropriation af de berørte ejendomme, ikke anses for en afståelse omfattet af Boafgiftslovens § 23b.

Da dette imidlertid ikke fremgår tydeligt af hverken lovteksten eller lovforarbejderne, vil en afståelse derfor formentlig medføre at gave- eller arvemodtageren skal oplyse Skattestyrelsen om afståelsen jf. Boafgiftslovens § 23a, hvis denne er sket inden udløbet af 3-årskravet i Boafgiftslovens § 23b.

DAHLs Task Force svarer på minkavlernes spørgsmål om bl.a. ekspropriation og erstatning

Mens politikerne lokalt og nationalt har travlt med at diskutere, om de danske minkavlere skal ydes erstatning eller kompensation som følge af de indgreb, som erhvervet gennemgår i disse dage, og ikke mindst om der overhovedet er lovhjemmel hertil, befinder hundredvis af minkavlere sig i en situation, hvor bunken af ubesvarede spørgsmål kun bliver større og større. Hos DAHL følger vi udviklingen tæt. Vi har i den forbindelse oprettet en digital ”Q&A-hotline”, hvor de berørte minkavlere har mulighed for at stille spørgsmål til vores eksperter om ekspropriation, erstatning og de skattemæssige konsekvenser heraf, eller - om nødvendigt - insolvensretlige forhold. Eksperterne vil inden for 24 timer bestræbe sig på at besvare de stillede spørgsmål.

Det er gratis at stille spørgsmål relateret til ekspropriation, erstatning, skattemæssige og insolvensretlige forhold via vores Q&A, og du kan som avler eller familiemedlem stille præcis dé spørgsmål, som netop du har brug for at få besvaret.

Du kan tilgå vores digitale Q&A-hotline for minkavlere ved at klikke her. På platformen kan du – udover at stille spørgsmål om erstatning og kompensation - også finde information om ekspropriationsprocessen, ny lovgivning, der vedtages, relevante artikler mv. Siden vil løbende blive opdateret. 

Har du i øvrigt spørgsmål relateret til emnet, er du også velkommen til at kontakte en af vores specialister.

Tilmeld dig nyhedsbrevet DAHL Nyt

Modtag vores nyhedsbrev pr. e-mail og bliv opdateret på juridiske emner og nye kurser.

Læs betingelser

Betingelse for modtagelse af nyhedsbrevet DAHL Nyt

Hvem udsender nyhedsbrevet?

Nyhedsbrevet er en service, der udbydes af DAHL Advokatpartnerselskab. Vores fulde kontaktoplysninger er:

DAHL Advokatpartnerselskab
Lundborgvej 18
8800 Viborg
CVR. nr.: 37 31 00 85

Du vil kun modtage markedsføringsmateriale fra DAHL Advokatpartnerselskab.

Hvilke oplysninger indsamles om mig?

DAHL Advokatpartnerselskab behandler din oplyste e-mailadresse og dit navn – dette er alt, vi behøver for at kunne sende dig nyhedsbreve. Når du via nyhedsbrevet tilmelder dig et af vores arrangementer, vil vi i nogle tilfælde ligeledes behandle oplysninger om firmanavn og telefonnummer.

Vi indsamler desuden oplysninger om din adfærd i forbindelse med din brug af nyhedsbrevet – herunder oplysninger om om vores nyhedsbrev bliver åbnet, hvor lang tid e-mailen er åben, og om der klikkes på links i nyhedsbrevet. Du skal herudover være opmærksom på, at hvis du klikker på links i nyhedsbrevet til vores hjemmeside, kan vi indsamle yderligere oplysninger om dig, hvis du accepterer, at vores hjemmeside bruger cookies. Du kan finde yderligere information om vores brug af cookies i vores cookiepolitik.

Hvad bruger vi dine oplysninger til?

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, bruger vi dine oplysninger til at udsende faglige nyheder, kursus- og øvrige arrangementstilbud samt andet markedsføringsmateriale til dig. Vi kan endvidere bruge dine oplysninger til at udsende orienterende e-mails om DAHL Advokatpartnerselskab eller om vores nyhedsbrev. Vores udsendelse af nyhedsbrevet sker på grundlag af dit samtykke.

De oplysninger, vi indsamler om dig og din adfærd i forbindelse med din brug af nyhedsbrevet, anvender vi til at forbedre vores service og indhold, så vi i fremtiden kan blive endnu bedre til at målrette og tilpasse indholdet i vores nyhedsbreve efter dine interesser. Vi behandler dine personoplysninger til disse formål efter reglen i databeskyttelsesforordningens artikel 6, stk. 1, litra f. Hvis du ikke ønsker, at vi behandler dine oplysninger til disse formål, har du til enhver tid ret til at gøre indsigelse mod behandlingen.

Oplysninger om din brug af nyhedsbrevet anvender vi herudover til statistiske formål i anonymiseret form.

Dine oplysninger behandles fortroligt og sikkert

Vi opbevarer dine oplysninger fortroligt og sikkert. Vi har implementeret de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger, der sikrer, at dine oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, samt mod at de kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med persondatalovgivningen.

Vi bruger en underleverandør til vores drift af IT. Vi har sikret, at vores IT-udbyder er underlagt samme forpligtelse, og at de alene handler på vores instruks.

Hvor ofte udsendes nyhedsbreve?

Vi udsender vores nyhedsbrev, når vi mener, at vi har noget vigtigt eller nyt at fortælle dig. Nyhedsbrevet udkommer ikke med faste intervaller. Det er derfor forskelligt, hvor ofte du kan forvente at modtage nyhedsbreve fra os. Vi bestræber os dog på at begrænse antallet, så vores nyhedsbreve ikke fylder hele din indbakke.

Vi videregiver ikke dine oplysninger

Vi videregiver ikke dine oplysninger til andre i kommerciel henseende. Vi videregiver kun oplysninger, hvis vi er forpligtet til det efter loven, eller hvis vi forpligtet til det efter en retskendelse.

Du kan altid rette eller ændre dine kontaktoplysninger

Du kan til enhver tid ændre eller rette i dine kontaktoplysninger (din e-mailadresse og navn) ved at afmelde dig nyhedsbrevet, og derefter tilmelde dig igen eller ved at sende en e-mail til tvc@dahllaw.dk, hvori du angiver ændringsønsker.

Det er beskrevet nedenfor, hvordan du framelder dig vores nyhedsbrev.

Du kan altid afmelde dig yderligere henvendelser

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og framelde dig nyhedsbrevet. Når du har frameldt dig nyhedsbrevet, modtager du ikke yderligere fra os, medmindre du har givet andet samtykke til, at vi må henvende os til dig. Vi sender dig dog en bekræftelse på, at vi sletter dig fra modtagerlisten for vores nyhedsbrev, og vi sletter derefter dine oplysninger på vores modtagerliste.

Nyhedsbrevet kan afmeldes ved at klikke på linket ”afmeld nyhedsbrev”, som er indeholdt i hvert nyhedsbrev, du modtager fra os. Du kan også afmelde nyhedsbrevet ved at sende en e-mail til tvc@dahllaw.dk, hvori du oplyser dit navn og din e-mailadresse.

Hvor længe opbevarer I oplysningerne om mig?

Vi opbevarer og behandler dine oplysninger lige så længe, som du er tilmeldt vores nyhedsbrev. Hvis du afmelder dig fra nyhedsbrevet, sletter vi dine oplysninger.

Hvis du framelder dig vores nyhedsbrev, anonymiseres alle statistiske data om din brug af nyhedsbrevet. Anonymiseringen sker på en sådan måde, at det ikke efterfølgende er muligt at deanonymisere oplysningerne igen.

Dine øvrige rettigheder efter persondatalovgivningen

Du har til enhver tid mulighed for at gøre brug dine rettigheder efter persondatalovgivningen.

Du kan bl.a. anmode om indsigt i de personoplysninger, som vi behandler, samt gøre indsigelse mod behandlingen af oplysningerne. Du kan desuden anmode om berigtigelse eller sletning af eventuelle ukorrekte oplysninger om dig selv, trække et samtykke til behandling af dine personoplysninger tilbage samt gøre din ret til dataportabilitet gældende. I visse tilfælde kan du endvidere have ret til at få behandlingen af dine personoplysninger begrænset.

Hvis du ønsker at gøre brug af én eller flere af dine rettigheder, kan du kontakte cbm@dahllaw.dk.

Hvis du er uenig, i den måde vi behandler oplysninger om dig på, kan du klage til Datatilsynet.

Du modtager nu DAHL Nyt

Forretningsområder du ønsker info om:

  • Intet valgt

Din information

Du kan altid trække dit samtykke tilbage og afmelde dig vores nyhedsbrev

Accepter betingelserne