Vi holder dig ajour med juridiske nyheder, tendenser og ledelsesperspektiver, som måske kan påvirke agendaen i din virksomhed.
Med Sofie Lindes tale til Zulu Comedy Galla i august 2020 er debatten om sexchikane på arbejdspladsen vakt til live på ny. Det giver anledning til at indføre en sexchikane-politik, hvis ikke man allerede har en sådan. Læs DAHLs anbefalinger til forebyggelse og håndtering her.
Danmark er endnu engang ramt af nedlukninger på grund af øget coronasmitte. I den forbindelse er der indgået en trepartsaftale om at genindføre lønkompensationsordningen, som omfatter virksomheder i hele landet. Læs mere om ordningen og de konkrete betingelser for at opnå kompensation.
Det stigende smittetryk har nødvendiggjort, at arbejdsgivere skal kunne iværksættes tiltag, som er med til at inddæmme de alvorlige konsekvenser af spredningen af Covid-19 mest muligt. En netop vedtaget lov giver derfor arbejdsgivere større adgang til at kunne pålægge sine ansatte at blive testet for covid-19 og oplyse om resultatet af testen.
Hvem har ledelsesretten og ledelsespligten over for medarbejdere ved en virksomhedsoverdragelse? Og hvilke udfordringer kan opstå, når sælger er insolvent? I denne sjette artikel i vores artikelserie om generationsskifte stiller vi skarpt på håndtering af lønmodtagerforhold ved ejerskifte.
Hvornår er en virksomhed generationsskiftemoden? Og hvornår bør et generationsskifte tilpasses ansættelsesvilkårene? I denne femte artikel i vores artikelserie om generationsskifte betragter vi et udsnit af de centrale lønmodtagerforhold. Læs mere her.
Dele af dansk erhvervsliv har de sidste uger fået indskrænket åbningstiderne på grund af et stigende antal med corona-smitte. Nu er regeringen og en række partier klar med økonomisk kompensation til barer, restauranter og caféer, som lider under de delvise forbud mod at holde åbent.
En ny trepartsaftale om en midlertidig arbejdsfordelingsordning på det private arbejdsmarked medfører, at arbejdsgiverne kan fordele arbejdet mellem de ansatte medarbejdere og sende dem hjem på dagpenge i perioder, hvor der ikke er behov for dem.
Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af arbejdsgivere, der ikke iagttager deres oplysningspligt ved brug af kontrolforanstaltninger overfor deres medarbejdere. Benytter du eksempelvis GPS- eller TV-overvågning, skal du som arbejdsgiver være særligt opmærksom på at opfylde din oplysningspligt overfor medarbejderne.